Hormonale en niet-hormonale vormen van anticonceptie

 Er zijn verschillende hormonale anticonceptiemethoden die momenteel op de markt beschikbaar zijn. Hormonale anticonceptiemethoden zijn er in twee vormen: combinatie en alleen progestageen. Combinatiemethoden bestaan ​​chemisch uit een type progestageen en een synthetische oestrogeensoort. Verschillende substanties worden “oestrogeen” en “progestine” genoemd.

De anticonceptiepil kan een van de meest bekende vormen van hormonale anticonceptie zijn. Het is een combinatiemethode die regelmatig moet worden genomen, meestal elke dag op hetzelfde moment. Geboortebeperkingspillen worden in drie classificaties ingedeeld: monofasisch, bifasisch en driefasisch. De classificaties zijn gebaseerd op de doses en verhoudingen van oestrogeen en progestine die in de pillen aanwezig zijn.

De mini-pil is een soort anticonceptiepil die alleen progestageen bevat. Het is geweldig voor vrouwen die geen oestrogeen kunnen consumeren, zoals moeders die borstvoeding geven. Het is ook geweldig voor diegenen die minder bijwerkingen willen hebben van het nemen van een pil.

Nexplanon is ook een andere anticonceptie-methode voor alleen progestageen. Het is een kleine, witte staaf van 4 centimeter lang die onder de huid van de bovenarm van een vrouw wordt gestoken. Het geeft progestin vrij en is goed voor maximaal drie jaar. Er zit wat radiopaak in zodat deze op röntgenfoto’s te zien is. Het moet in röntgenfoto’s te zien zijn, zodat mensen kunnen weten of het goed geplaatst is.

NuvaRing is een flexibele ring die gedurende drie weken in de vagina wordt geplaatst, waar hij blijft. Na drie weken moet de vrouw het eruit halen, een week wachten en een nieuwe krijgen. Het is een combinatie van anticonceptiemethode, dus het maakt progestageen en oestrogeen uit.

Het hormonale spiraaltje is een andere hormonale anticonceptiemethode. Het is een klein, plastic, T-vormig apparaat dat in de baarmoeder wordt geplaatst. Het scheidt progestine lokaal af in de baarmoeder en het duurt drie tot zes jaar.

 

Niet-hormonale anticonceptie

 

Het condoom is een van de bekendste vormen van niet-hormonale anticonceptie. Mannelijke condooms zijn handschoenachtige items die als een handschoen op de penis van een man passen. Er zijn ook vrouwelijke condooms. Condooms werken als barrières die ervoor zorgen dat sperma nooit in contact komt met de binnenkant van de geslachtsdelen van de vrouw. Condooms zijn geweldig om te beschermen tegen een ongewenst zwanger en ze worden gemakkelijk verkocht in drogisterijen. Het mooie van condooms is dat ze ook voorkomen dat soa’s zich verspreiden. Condooms zijn gemaakt van verschillende materialen. Er zijn bijvoorbeeld condooms en condooms van lamsvacht. Lamsvacht condooms zijn goed voor mensen die allergisch zijn voor latex, maar ze zijn niet goed voor het voorkomen van de doorgang van ziekten zoals HIV.

Het koperspiraaltje is een andere vorm van niet-hormonale anticonceptie. Net zoals het hormonale spiraaltje, is het koperspiraaltje een T-vormig voorwerp dat in de baarmoeder wordt ingebracht. De verschillen zijn echter dat het gemaakt is van koper en het werkt niet door hormonen uit te scheiden. Het werkt door koper in de baarmoeder te steken, zodat er niets in kan leven. Het koperen IUD heeft een zeer lange levensduur, die maximaal tien jaar kan duren.